Frågor och svar

IMG_5701Varför skall vi välja Enebo?

Det finns många anledningar till varför ni skall välja Enebo.

  • Små barngrupper: På Enebo går runt 24 barn uppdelade på två grupper. De små barnen går i Blåbär och de lite större i Lingon.
  • Ekologisk hemmagjord mat: Vår duktiga kokerska Yvonne lagar nästan all mat från grunden med stor del ekologiska råvaror. Vi odlar även frukt, bär och grönsaker på vår gård för att barnen ska få lära sig om naturens kretslopp. Vi är mycket måna om att barnen får i sig bra mat. Läs mera om oss kring detta i Danderydsnytt.
  • Familjär och trivsam stämning: Med roliga aktiviteter för barn och föräldrar, samt en lagom stor förskola är det lätt att lära känna alla familjer och pedagoger. Det skapar en familjär, engagerad och trivsam miljö. Ett exempel på detta är att alla familjer har egna nycklar och kan komma och gå som man vill. Det är skönt om man glömt klädesplagg som man behöver under helgen.
  • Erfarna, engagerade pedagoger.
  • Fokus på lek och roligt lärande: Läs mera om den dagliga verksamheten.
  • Trygghet: Med små barngrupper, inhägnad gård, och engagerade pedagoger kan man inte annat än känna sig trygg som förälder när man lämnar sitt barn på Enebo.
  • Barnen vistas mycket ute och ofta i skogen: 2 dagar per vecka är barnen i skogen och annars är vi ute på gården eller på idrottsplatsen så mycket vi kan. De minsta barnen sover ute hela året i sköna vagnar med fårskinnspläd och filtar.
  • Roliga tillställningar för föräldrarna: Enebo förskola är en av få förskolor som har en festgrupp som anordnar tillställningar för barnen och föräldrarna. Varje år anordnas en kräftskiva, vårfest och mamma och pappakvällar. Det är den perfekta förskolan för dig som just flyttat hit och vill lära känna andra familjer i området.

Vilka värderingar och pedagogisk inriktning har Enebo?

På Enebo fokuserar vi mycket på rolig lek, roligt lärande, naturen, skogen och vi följer den läroplan som kommunen tagit fram.

Hur arbetar Enebo med kvalité och för att barnen skall ha det så bra som möjligt?

Enebo är en icke vinstdrivande förskola vilket betyder att alla pengar går tillbaka till barnen. Vad gäller den pedagogiska verksamheten så genomförs den av utbildad, engagerad personal. Granskning och tillsyn av Enebo sker av Danderyds kommun, liksom för andra förskolor.

Vilken utbildning har personalen?

Läs mer om vår fantastiska personal här.

Hur många barn går på Enebo?

Runt 24 barn uppdelat på två grupper.

Vilka öppettider har Enebo?

Just nu öppnar Enebo 07:30 och stänger 17:00. Tiderna bestäms efter föräldrarnas behov.

Vad kostar det att ha sitt barn på Enebo?

Det är samma kostnad som för kommunens förskolor.

Hur får jag en plats på Enebo

Enebo använder sig av kommunens kö. Innan en plats tilldelas bjuds familjen in för att träffa förskolechefen och andra föräldrar. Mötet är till för att visa upp förskolan samt att berätta om oss. Vill du anmäla dig till Enebo klicka här.

Hur går inskolningen till på Enebo?

Inskolningsperioden, som brukar vara omkring en till två veckor, är en viktigt tid då barnet och ni föräldrar ska bekanta er med oss i personalen, de andra barnen och föräldrarna på Enebo. Det är viktigt att ni som förälder är med så mycket som behövs för just ert barn. Så här kan en inskolning gå till men det kan variera beroende på barnets behov.

Dag 1: 09:00-13:00  Förälder med hela tiden
Dag 2: 09:00-13:00  Förälder med hela tiden
Dag 3: 09:00-13:00  Förälder med hela tiden
Dag 4: 09:00-13:00  Förälder går ifrån en stund
Dag 5: 09:00-13:00  Förälder går ifrån.

Andra veckan är det bra om ni föräldrar finns tillgängliga om det behövs för ert barn och att dagarna inte får bli för långa.

Hur ser en typisk dag på Enebo ut?

Se en dag på Blåbär och en dag på Lingon

Mitt barn har speciella kostbehov – hur fungerar det hos er?

Vår kock Yvonne lagar all de mesta från grunden och håller koll på alla barns allergier och särskilda behov. Det är bara att anmäla det till henne.

Hur ser en veckomeny ut?

Här ser du ett exempel på en veckomeny från vecka 34

Måndag: Fiskburgare, ris, kall sås

Tisdag: Pannkaka, blåbärssylt, ÖNSKEMAT ALVA 4år (Barnen på Lingon får välja mat när de fyller år)

Onsdag: Pasta, skinksås

Torsdag: Morotssoppa, smörgås

Fredag: Köttfärslimpa, potatis, sås

Till alla måltider serveras också grönsaker och frukt.

Hur fungerar föreningen?

Föreningen väljer styrelsen vid årsstämman och styrelsen träffas sedan en gång i månaden. Varannan månad får alla föräldrar möjlighet att gå på ett föreningsmöte där styrelsen går igenom det senaste samt att förskolechefen berättar om vad som är på gång. Alla föräldrar sitter inte i styrelsen. Har man inte ett styrelseuppdrag är man med i en annan grupp som t ex festgruppen, husgruppen, eller miljögruppen. Det finns med andra ord något för alla.

Måste jag gå in och jobba i den dagliga verksamheten på förskolan?

Nej.

Lagar ni föräldrar maten på förskolan?

Nej, På Enebo jobbar Yvonne som sköter all matlagning. Varje vecka får hon hjälp av förskolans små  ”matvärdar” (två barn från Lingonavdelningen) som dukar fram och av till sina kamrater. En mycket uppskattad uppgift hos barnen.

Hur mycket behöver man engagera sig i förskolan?

På Enebo samverkar barn, föräldrar och personal på ett väldigt personligt sätt. Vi är som en stor familj där alla tycker om att hjälpas åt för att skapa en harmonisk miljö för barnen. Alla familjer samlas till två fixardagar/år. Förutom att man åtgärdar det som behövs så grillas det korv, fikas, barnen leker och dagen brukar avslutas med en tillställning. Så det är mer en trevlig dag att umgås, samtidigt som man gör bra saker för barnen och Enebo. Sedan är man med i en grupp eller styrelsen.

Har du frågor om Enebo är du varmt välkommen att kontakta oss eller höra av dig till styrelsens ordförande Jonas Acking, 070-5494444.